Evenimente

Martie 2024

Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, a găzduit azi, 12 martie 2024, evenimentul ,,Ziua Gărzii Naționale de Mediu", Simpozion ,,Protejarea mediului-prezent și viitor''. Au fost abordate probleme stringente de mare interes și actualitate în domeniile protecției mediului și economiei circulare.

Au luat cuvântul D-na Prodecan a Facultății de Protecția Mediului, Conf. univ. dr. ing. Mintaș Olimpia, D-l Comisar Șef Sever Șerbănescu - Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Bihor, D-na Comisar Mihaela-Monica Crișan - Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Bihor, D-na Ligia Melinda Oala-Prefectura Bihor, D-na Luminița Roșca-Consultant de mediu, D-na Ileana-Luminița Bălălău din cadrul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Guvernul României și D-l Raul Pop, Co-founder Circular Economy Coalition (CERC). Temele dezbătute în cadrul evenimentului au fost Pactul Verde pentru Mediu și Strategia Națională pentru Economie Circulară.

Mulțumim tuturor invitaților și participanților la acest simpozion!

La mulți ani Garda Națională de Mediu!!! Felicitări organizatorilor evenimentului!

#Ingineria Mediului Oradea

#Garda De Mediu Bihor

Garda Mediu 2024

Martie 2024

#PlantămSperanță #O_pădure_de_la_zero

23 Martie 2024. Studenții și cadrele didactice ale Facultății de Protecția Mediului, de la Ingineria Mediului Oradea cât și de la alte specializări, s-au implicat azi în realizarea proiectului #O_pădure_de_la_zero, în cadrul căruia s-a împădurit o suprafață de aproximativ 6 ha, plantându-se cca 20.000 de puieți de stejar, gorun și cer.

#Acțiuni_pentru_viitor. #PlantămSperanță

Plantam Speranta 2024

Decembrie 2023

Felicitări domnului Profesor univ.dr.ing.habil Nicu Cornel Sabău pentru coordonarea tezei de doctorat a dlui ing. Silviu Ioan Sicoe!

Îl felicităm și pe Dl ing.Silviu Ioan Sicoe pentru susținerea tezei de doctorat cu titlul: “Cercetări privind influența doborâtorilor de vânt asupra solurilor, în ecosistemele forestiere din Depresiunea Beiușului!”

17.12.2023

Doctor Sicoe

Noiembrie 2023

Zilele de 09 si 10 noiembrie 2023 au fost zile de sarbatoare pentru Facultatea de Protectia Mediului, Universitatea din Oradea. Cadrele didactice, alaturi de Conducerea Universitatii din Oradea, conducerea Facultatii de Protectia Mediului si de invitati ai universitatilor partenere din tara, au aniversat #30ani de invatamant superior la Facultatea de Protectia Mediului. 

La multi ani, Facultatea de Protectia Mediului!!!

Evenimentul a fost marcat intr-un mod deosebit de Ceremonia de acordare a Titlului de Doctor Honoris Causa, domnului Profesor univ. dr. Sorin Mihai Cimpeanu, a carui activitate ne onoreaza.

Vivat, Crescat, Floreat!!!

 

#Universitatea din Oradea

#Facultatea de Protectia Mediului

Simpozion 2023

Octombrie 2023

Universitatea din Coimbra ESAC – Portugalia a găzduit 4 profesori de la Universitatea din Oradea pentru mobilitate în cadrul programului Erasmus+. Profesorii Cornel Sabău, Mircea Curilă, Ghiță Crainic și Călin Iovan au vizitat ESAC într-o misiune de instruire. 

Portugalia 2023

Septembrie 2023

Astăzi Stafful de Conducere al Facultății noastre împreuna cu Corpul Academic le-a urat bun venit studenților în Anul Universitar 2023-2024.

Mult succes dragii noștri boboci


Deschidere an 2023-2024

Iulie 2023

Grație EuGreen Alliance, în care este angrenată Universitatea din Oradea, alături de alte 8 universități din Europa, în perioada 03.07-07.07.2023, am participat la Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Polonia, la Soil protection and management of degraded and industrial lands Blended Intensive Programme, alături de domnul profesor univ. dr. Sabău Nicu Cornel, directorul Departamentului de Ingineria Mediului. Nouă, cadrelor universitare, ni s-au alăturat 5 studenți ai facultății noastre, din cadrul specializărilor Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, Horticultură și Agricultură. Pe lângă studenții noștri, au participat și studenții tuturor universităților implicate în EuGreen Alliance. Primele două zile au constat în diseminarea unor rezultate experimentale aparținând colegilor din cadrul universității gazdă, în care au fost dezbătute noțiuni privind diversitatea solului, politicile UE ale protecției solului, îmbunătățirea fertilității solului, conservarea carbonului, poluarea solului, solurile industriale și urbane, utilizarea biochar-ului în remedierea solului. Următoarele trei zile au constat în efectuarea unor aplicații de teren, unde și noi, cadrele universitare ale Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, am participat la susținerea acestora. Studenților le-au fost împărtășite noțiuni și studii de caz concrete privind degradarea solului cauzată de existența metalelor grele, cupru, arsenic, cărbune în regiunea Lower Silesia. De asemenea ne-am deplasat la grupul KGHM, cel mai mare producător de cupru din Europa și minele de aur Zloty Stok.

Sperăm că participanții și-au însușit cât mai multe informații noi din domeniul protecției solului și le vor fructifica pe viitor. Acest proiect urmează să se deruleze în luna octombrie, când se vor desfășura cursuri în format online, unde ne vom revedea cu toții.

Mulțumiri conducerii Universității din Oradea pentru susținerea acordată și partenerilor din cadrul Wrocław University of Environmental and Life Sciences pentru foarte buna colaborare, care va dăinui cu siguranță și în viitor!

 

Sabau Polonia

Iunie 2023

În data de 08 iunie 2023 a avut loc la Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea cea de-a XIII-a Ediție a Simpozionului Științific Studențesc ,,Protecția mediului –prezent și viitor'' organizat de Departamentul de Ingineria Mediului. Manifestarea a fost dedicată ,, Zilei Mondiale a Mediului" și a constituit un bun prilej în care studenții și-au prezentat cele mai importante realizări în cercetare din anul precedent, sub coordonarea cadrelor didactice. 

simpozion 2023

Mai 2023


O zi emoționantă! O nouă generație de absolvenți ai Programului de Studiu Ingineria Mediului a ajuns la momentul în care își poate așeza visurile și viitorul în propriile mâini. Suntem mândri de voi! Felicitări și mult succes PROMOȚIA 2023!!!

Facultatea de Protecția Mediului.

curs festiv 2023

Mai 2023

Departamentul de Ingineria Mediului a găzduit în 24.05.2023, acțiunea de promovare în rândul studenților, a unui program de internship de vară oferit de firma ELTEX RECYCLING, reprezentată de d-na Manager Resurse Umane Loredana Suiugun și d-na Specialist Resurse Umane Laza Georgiana. Au fost discuții constructive privind managementul deșeurilor industriale și obiectivele internship-ului de vară. Studenților li se oferă astfel posibilitatea de a aplica pentru acest program precum și perspective viitoare de angajare în domeniul protecției mediului.

eltex

27 februarie-16 iunie 2023

În cadrul Programului ,,Săptămâna Verde'' derulat în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, elevi de la mai multe școli și licee din Oradea, însoțiți de cadrele didactice, au realizat o serie de activități în cadrul Facultății de Protecția Mediului, Departamentul de Ingineria Mediului. Elevii au vizitat laboratoarele didactice și le-au fost prezentate concepte privind schimbările climatice, conservarea și protecția mediului, bacteriile care depoluează apele, tehnologii de tratare a apei, culturi in vitro, biostatistică, nutriție umană, practici silvice și specii de arbori indicatoare ale poluării. 

Felicitări tuturor!!!

scoala verde

Mai 2023

De acum tradiționala și mult așteptata aplicație de teren “Mediul în Munţii Apuseni” a studenților de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, din cadrul Departamentului Ingineria Mediului, Facultatea de Protecţia Mediului, a fost organizată în perioada 5 mai – 7 mai 2023. Traseul aplicației practice de teren a fost: Oradea – Iazul de decantare de la Băița Bihor – Groapa Ruginoasa – Peștera Ghetarul Scarisoara - Peștera lui Ionele – Cheile Ordâncușei - Cariera  pentru exploatarea cuprului Roșia Poieni – Uzina de îmbogățire a minereului de cupru – Secția de utilaje de transport - Galeriile Romane de la Roșia Montană - fosta S.C. Ampelum S.A. Zlatna - Cetatea Unirii Alba Iulia – Cheile Turzii – Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca - Lacul Gilau – Barajul Gilau - Oradea

Aplicația a fost fructoasă în ceea ce privește pregătirea profesională a inginerului de mediu, dar și un prilej de cunoștere, socializare și prietenie între  studenții din cei 4 ani de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice.

aplicatie2023

Aprilie 2023

În perioada 24-28 Aprilie Facultatea de Protecția Mediului, Departamentul de  Ingineria Mediului, a avut ca oaspeți pe doamnele prof. Katarzyna Szopka și prof. Ana Harczenwska de la Wroclaw University of Environmental and Life Sciences din Polonia.

Au avut loc discuții în cadrul programului EU Green. De asemenea s-au stabilit noi colaborări în domeniul protecției mediului.

#erasmusmobility 

polonia2023

Aprilie 2023

Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea, a participat la programul Erasmus +, Slovak University of Agriculture in Nitra Slovacia, în perioada 17-21 aprilie 2023 prin conferențiar Oneț Aurelia și lector Oneț Cristian. În cadrul acestei acțiuni, am vizitat Facultatea de Biotehnologii, unde ni s-a făcut prezentarea generală a acesteia, cu tot ceea ce cuprinde: săli de curs, laboratoare, baza material-didactică. Vizita din cadrul programului Erasmus + a dezvoltat cooperarea între cele două instituții, oferind posibilitatea de a stabili parteneriate în cadrul proiectelor de cercetare. 

slovacia2023

Aprilie 2023

#PlantămSperață #O_pădure_de_la_zero

18 martie 2023. Studenți și cadre didactice ale Facultății de Protecția mediului, atât de la Ingineria Mediului Oradea cât și alte specializări, s-au implicat azi în realizarea proiectului #O_pădure_de_la_zero, în cadrul căruia s-a împădurit o suprafață de aproximativ 5 ha, plantâdu-se cca 25.500 de puieți de gorun, frasin și stejar rosu.

#Acțiuni_pentru_viitor. #PlantămSperață  

plantam2023

Iunie 2022

Vineri, 03.06. 2022, a avut loc la Facultatea de Protectia Mediului Oradea, cea de-a XII-a Ediție a Simpozionului Științific Studențesc ,,Protecția mediului – prezent și viitor'' organizat de  Departamentul de  Ingineria Mediului, cu  ocazia aniversării a 50 de ani de sărbătorire a ,, Zilei Mondiale a Mediului". Acest eveniment a constituit un bun prilej în care studenții și-au prezentat cele mai importante realizări in cercetare sub coordonarea cadrelor didactice. Simpozionul a găzduit studenți din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea dar și studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Czestochowa din Polonia. Felicitări tuturor!!!

simpozion2022

Mai 2022

Astăzi sărbătorim o nouă promoție de absolvenți ai Facultății de Protecția Mediului, Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Universității din Oradea! Se încheie una dintre cele mai frumoase etape ale vieții – studenția. Porțile facultății vor rămâne mereu deschise pentru voi. Vă dorim mult succes în viață, să vă bucurați din plin de aceste clipe frumoase alături de cei dragi și să ne revedem peste ani cu multe împliniri și realizări profesionale. 

curs_festiv2022

Martie 2022

19 martie 2022, Departamentul de Ingineria Mediului Oradea a participat  la proiectul #UnOM_unPOM_oȚARĂ #oLUME, care presupune plantarea a peste 20.000 de puieți în cadrul O.S. Tinca (U.P.I. Pusta, u.a 240A, subparcela 32). 

#AcțiuniPentruViitor 

#PentruCăNePasă

#PlantămSperanță

#Voluntariat 

plantam2022

Martie 2022

În cadrul programului Erasmus +, Departamentul de Ingineria Mediului, Facultatea de Protectia Mediului, Universitatea din Oradea, asigură în semestrul al II-lea al anului universitar 2021/2022, mobilitatea de studiu a 13 studenți de la Polonia University, Czestochowa – Polonia. 


ERASMUS POLONIA 2022

Iunie 2021

În data de 04 iunie 2021 a avut loc la Hotelul Continental Forum Oradea, cea de-a XI-a Ediție a Simpozionului Științific Studențesc ,,Protecția mediului –prezent și viitor'' organizat de Departamentul de Ingineria Mediului de la Facultatea de Protecția Mediului Oradea. Manifestarea a fost dedicată ,, Zilei Mondiale a Mediului" și a constituit un bun prilej în care studenții și-au prezentat cele mai importante realizări in cercetare din anul precedent, sub coordonarea cadrelor didactice.


simpozion 2021

Mai 2021

Este momentul în care o nouă promoție de absolvenți ai Facultății de Protecția Mediului, Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Universității din Oradea încheie una dintre cele mai frumoase etape ale vieții – studenția. Ați învățat de la profesorii voștri atât de multe lucruri și acum știți încă unul, esențial pentru reușita în profesie, dar și în viață: faptul că numai învățând și muncind în continuare vă poate asigura desăvârșirea și succesul. Luați cu voi tot ce ați învățat bun în acești ani de facultate și nu uitați că porțile facultății rămând deschise tot timpul pentru voi. Mult succes în viață, să vă bucurați din plin de aceste clipe frumoase alături de cei dragi și să fiți călăuziți în viață de cele trei valori absolute, fundamentale ale omului: Adevărul, Binele și Frumosul!

curs festiv 2021

Stop: Global Watming

Prin Stop: Global Watming.eu promovam o Inițiativă a Cetățenilor Europeni (ICE), intitulată  „Prețul Carbonului".  În cazul în care inițiativa  va fi susținută prin semnăturile a  1 milion de cetățeni europeni până pe 20 lulie, Comisia Europeana va treburi să ia o pozilie deschisă la aceasta propunerea de taxare a emisiilor de CO2.

Veniturile provenite din  această inițiativă  vor fi utilizate pentru a scădea taxele pe muncă  și pentru a încuraja trecerea lină, cu certe beneficii sociale, spre utilizarea de energie curată.

Amintim ca 5 lunie va fi Ziua Mondială a Mediului, Am dori să vă alăturați noua în această zi informând studenții  Universității  cu privire la posibilitatea de a semna această inițiativă.

Dacă sunteți interesați să susțineți inițiativa, noi suntem disponibili să vă explicăm totul prin telefon dacă doriți.

Vă mulțuimim de pe acum.

Toate cele bune,

Octavian Lazea

European Citizens' Initiative Campaigner

Eumans- Science for Democracy

Associazione Luca Coscioni

Via di San Basilio 64 - 00187 Roma, ltalia

Tel" 06 640 10 848 Fax. +39 06 23 3272 4g

https://www.associazionelucacoscionti.it

28 Noiembrie  2019

În cadrul proiectului ,,Facilități pentru exploatare si inovare în cadrul Stațiunii Pomicola a Universității din Oradea" Proiectul finanțat de CNFIS-FDI-2019-0105, dintre obiectivele urmărite facea parte si internationalizarea procupărilor carelor diactice și studenților din domeniul Ingineria Mediului legate de perspective modificărilor climatice globale. Cu ocazia schimbului de experiență de la Universitatea din Debrecen, Facultatea de Agricultura si Managementul Mediului, au fost vizitate laboratoarele de monitoringul calității mediului, managementul apei și sisteme geografice informatice ale mediului. În urma schimburilor de idei dintre cadrele diactice și studenții celor două universității au fost puse bazelor unor noi colaborării în domeniu.

Debrecen 2019

20-21 Noiembrie  2019

Aplicația de teren din data 20-21 11.2019 finanțată  în cadrul proiectului ,,Facilități pentru exploatare si inovare în cadrul Stațiunii Pomicola a Universității din Oradea" Proiectul finanțat de CNFIS-FDI-2019-0105 a avut ca  obiectiv studiul influenței modificărilor climatice globale asupra degradării solurilor prin eroziune eoliană și hidrică. Vizitele efectuate la Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) din Oradea, Cluj-Napoca, Baia-Mare și Satu-Mare, au permis familiarizarea studenților de la programul de studiu Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice cu problemele legate de calitatea solului în partea de nord-vest a României. Cu ocazia vizitei la USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Agricultură, au fost vizitate laboratoarele Departamentului de Știința solului, stabilindu-se relații amicale între carele didactice și studenții din cele două facultății.

Cluj Baia mare

8 Noiembrie 2019

În data de 8 Noiembrie 2019, Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, reprezentat de conf.univ. dr.ing. Laslo Vasile, prof.univ.dr.ing Sabău Nicu Cornel, prof.univ.dr.ing. Curilă Mircea și șef lucrări dr.ing. Oneț Cristian s-au deplasat la Facultatea de Agronomie, Universitatea Agrară de Stat Chișinău, Republica Moldova în vederea valorificării unor relații de colaborare. Scopul participării a fost încheierea Acordului de Parteneriat având ca pricipalele obiectice:

Molova2019

24-26 septembrie 2019

Studenții programului de studiu Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice Moș Georgiana, Csóka Timea, Vincze Enikö si Larisa Laza au participat la ziua CEEPUS 24-25-26.09. 2019 organizat la Universitatea din Szeged Ungaria, coordonator CEEPUS Dr.habil Gal Josef. Au participat următoarele universități: Universitatea din Szeged (Ungaria), Universitatea din Nitra (Slovacia), Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea din Novi Sad (Serbia) și Universitatea Katowice (Polonia).

Szeged2019

05.06.2019

 Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, a organizat Simpozionul Științific Studențesc „Protecția mediului – prezent și viitor” în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Bihor. Studenții au prezentat un număr de 16 lucrări științifice care au fost evaluate și premiate la sfârșitul manifestării.

La simpozion au participat cu lucrări invitați de la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad.

Temele centrale în jurul cărora s-au desfășurat lucrările simpozionului au fost protecția mediului în agricultură, industrie și servicii; poluarea și depoluarea solurilor, apelor și aerului; protecția mediului urban; biotehnologii; schimbări climatice; arii protejate; surse nepoluante de energie; monitoringul și managementul mediului; flora spontană – bază a fitoterapiei.

Lucrările expuse au reprezentat rezultatele cercetărilor realizate de studenți. Ele au suscitat un real interes fiindcă au abordat probleme actuale, stringente ale mediului.

Concluziile pe care le formulăm ca organizatori ai celei de a X-a ediții se referă la asigurarea unui cadru mai larg de participare și implicare a studenților în activitatea de cercetare astfel încât participarea lor la granturi, proiecte, etc., să fie mai consistentă.

Felicitări tuturor studenților pentru prezentările stiintifice deosebite !

simpozion 2019

30.05.2019

În data de 30.05.2019, a avut loc la Teatrul Regina Maria, festivitatea de absolvire a studenților Facultății de Protecția Mediului, din cadrul Universității din Oradea, promoția 2019. Într-un cadru festiv, moderat de domnul decan al Facultății de Protecția Mediului, Prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji, studenții s-au bucurat alaturi de cadrele didactice și de cei dragi, marcând încheierea unui ciclu de studii universitare. Mult succes în viață!

curs festiv 2019

13-17 mai 2019 

În perioada 13-17 mai 2019, un grup de trei studenți de la Departamentul de Ingineria Mediului, coordonați de Șef lucr.dr. Eugenia Șerban, au participat la o aplicație practică de teren cu tema Retenția apei în peisaj, organizată de Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra, Slovacia, Facultatea de Horticultură şi Ingineria Peisajului, Departamentul Resurse de Apă şi Ingineria Mediului. Coordonatoarea aplicației practice din țara gazdă a fost Dr.ing. Tatiana Kaletová.

Aplicația practică a făcut parte din Proiectul CEEPUS Network no. CIII-CZ-0311-11-1819 “Landscape management - Sustainable land use perspectives in the Central European Region”, la ea participând cadre didactice și studenți din patru ţări europene: Slovacia (Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra), România (Universitatea din Oradea), Serbia (Universitatea din Novi Sad) și Cehia (Universitatea Mendel din Brno).

Participanții au vizitat mai multe bazine de retenție a apei pentru utilizarea ei în diverse scopuri: industrial, pentru irigații, apă potabilă, protecție împotriva inundațiilor, pescuit, recreere etc. Astfel, ei au vizitat barajul și lacul de acumulare de pe Râul Hron, ce alimentează cu apă centrala nucleară de la Kalna, mai multe baraje și lacuri de acumulare utilizate pentru irigații, apă potabilă sau recreere, situate în sud-vestul Slovaciei, precum și câteva bazine de retenție a apei de tip „tajchy”, situate în localitatea montană Banská Štiavnica, ce au fost construite în secolul al XVIII-lea pentru minerit, în prezent fiind patrimoniu UNESCO. 

Cei trei studenți participanți au fost Moș Georgiana Andreea, Sabău Adrian Gabriel și Buri-Brotea Trifan Remus, toți fiind în anul III la programul de studii Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice. Aplicația practică a fost de mare interes științific pentru participanţi și a contribuit la întărirea colaborării științifice între cele patru universități.

nitra 2019

10 mai – 12 mai 2019

 A XVII – EDIȚIE A APLICAȚIEI “MEDIUL ÎN MUNȚII APUSENI”

 

 De acum tradiționala și mult așteptata aplicație de teren “Mediul în Munţii Apuseni” a studenților de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, din cadrul Departamentului Ingineria Mediului, Facultatea de Protecţia Mediului, a fost organizată în perioada 10 mai – 12 mai 2019. Pentru primadată în cei 17 ani a fost vizitată cascada Vârciorog de la Arieșeni datorită blocajului cu arbori doborâți a traseului spre Groapa Ruginoasă.

Traseul aplicației practice de teren a fost: Oradea – Muzeul aurului Brad – Castelul Corvineștilor Hunedoara – Parcul Dendrologic Arboretum Simeria - Cetatea Unirii Alba Iulia - S.C. Ampelum S.A. Zlatna - Gold Corporation Roșia Montană (Galeriile Romane) - Cariera  pentru exploatarea cuprului Roșia Poieni – Uzina de îmbogățire a minereului de cupru – Secția de utilaje de transport - S.C. Cuprumin S.A. Abrud – Peștera lui Ionele – Cheile Odrâncușei – Cascada Vârciorog Arieșeni – Iazul de decantare de la E.M. Băița Bihor – Oradea.

Aplicația a fost fructoasă în ceea ce privește pregătirea profesională a inginerului de mediu, dar și un prilej de cunoștere, socializare și prietenie între  studenții din cei 4 ani de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice.

aplicatie 2019

06-09 mai 2019

Erasmus Turcia mai 2019

Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea, a participat la programul Erasmus +, Çanakkale Onsekiz Mart University (COMU), în perioada 06-09 mai 2019 prin conferențiar Brejea Radu, lectorii Pereș Ana și Koteles Nandor. În cadrul acestei acțiuni, cu sprijinul și bunăvoința D-lui Prof. Hasan Goksel Ozdilek, am vizitat Facultatea de Inginerie, unde ni s-a făcut prezentarea generală a acesteia, cu tot ceea ce cuprinde: săli de curs, laboratoare, baza material-didactică, precum și Primăria din orașul Çanakkale. Printre altele ne-a fost prezentată și Biblioteca Universității, un loc deosebit pentru aprofundarea cunoștințelor. Cu o vedere deosebită spre strâmtoarea Dardanele, COMU are unul dintre cele mai moderne campusuri studențești din Turcia. Vizita din cadrul programului Erasmus + a dezvoltat cooperarea între cele două instituții, oferind posibilitatea de a stabili parteneriate în cadrul proiectelor de cercetare.

turcia 2019

30 Martie 2019

În data de 30.03.2019 studenții Departamentului de Ingineria Mediului au participat la plantarea unor specii forestiere pe terenurile degradate din comuna Sârbi, județul Bihor în cadrul proiectului „Plantăm Fapte Bune” în România. Proiectul este o iniţiativă a Asociaţiei Eco Assist din Bucureşti, demarată în anul 2011, şi e pentru prima dată când aceasta ajunge în Bihor, prin intermediul coordonatorului Ionuţ Coman fostul student al Departamentului de Ingineria Mediului, Facultatea de Protecția Mediului Oradea. Astfel, sâmbătă, în jurul orei 10, s-au adunat grupuri de pompieri, jandarmi, poliţişti, ONG-uri, studenţi, liceeni şi angajaţi ai unor firme din parcul industrial orădean, în total circa 1.000 de voluntari.

Felicitări inițiatorilor proiectului precum și tuturor participanților.

plantatie 2019

6 Decembrie 2018

Joi 06.12.2018 Departamentul  de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea a organizat  un workshop  pe tema ,, Schimbările climatice și expresia unor markeri de stres la plante " în cadrul proiectului ,, Proiect  CNFIS-FDI-2018-0402 Laborator didactic de monitorizare a vulnerabilității unor culturi horticole și evidențierea unor markeri de stres la efectele schimbărilor climatice".

În prezența studenților de la programul de studiu Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, a cadrelor didactice din Departamentul Ingineria Mediului precum și a invitaților s-au prezentat următoarele lucrări:

Stimularea metaboliților secundari sub  acțiunea factorilor de stres abiotic - Conf.univ.dr.ing. Vicaș Simona;

Acumularea prolinei și rezistența  plantelor la stresul indus de factorii abiotici ai mediului -Conf.univ.dr.ing. Laslo Vasile;

Rolul bacteriilor din sol în susținerea și protejarea plantelor împotriva stresului abiotic - Șef lucrări dr.ing. Oneț Aurelia;

Evaluarea brunificării fructelor prin analiză computerizată de imagine ca urmare a stresului mecanic - Șef lucrări fiz. dr. ing. Teușdea Alin.

workshop 2018

3 Decembrie 2018

Studenții programului de studii universitare Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice s-au deplasat la S.C. ECO Bihor S.R.L. împreună cu Şef lucr. dr. ing. Pantea Emilia, Şef lucr. dr. ing. Oneț Aurelia şi Şef lucr. dr. ing. Agud Eliza. D-nul Direcor ing. Pasztai Zoltan a prezentat studenților depozitul ecologic de deșeuri.

ECO Bihor 2018

9-10 Noiembrie 2018

Simpozionul internaţional "RISK FACTORS FOR ENVIRONMENT AND FOOD SAFETY" &"NATURAL RESOURCES AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT" s-a desfăşurat în perioada 9-10 noiembrie 2018 la Hotel Continental și la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea.

Menţionăm că lucrările ştiinţifice prezentate (nu mai mult de două ca singur sau prim autor) la cele două simpozioane vor fi publicate in următoarele reviste BDI:

”Natural Resources and Sustainable Develompment” (DOI, CrossRef, CABI, GoogleAcademic, SSRN, DRJI, ARI, SCIPIO, WorldCat, J-Gate, I2OR)

"Analele Universităţii din Oradea, Fascicula Protecţia Mediului" (B+);

"Analele Universităţii din Oradea Fascicula Ecotoxicologie, Zootehnie şi Tehnologii de Industrie Alimentară"( B+).

simpozion 2018

7 Noiembrie 2018

Studenții de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice au efectuat o vizită la Uzina de Apă nr. 2 din Oradea, însoțiți de Șef lucr. dr. ing. Köteles Nandor și Șef lucr. dr. ing. Pereș Ana. Procedurile prin care se realizează captările subterane au fost  prezentate de domnul ing. Costa Alin.

apa 2018

5 Noiembrie 2018

Studenții programului de studii universitare Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice s-au deplasat la Stația de Epurare Oradea împreună cu Şef lucr. dr. ing. Pantea Emilia, Şef lucr. dr. ing. Oneț Aurelia şi Şef lucr. dr. ing. Agud Eliza. D-nul şef de stație ing. Judea Robert a prezentat studenților principalele etape tehnologice de epurare a apelor uzate orăşeneşti.

statia de epurare 2018

24-26 Octombrie 2018

Studenții programului de studiu Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice Ivașcu Vanesa, Moș Georgiana, Csóka Timea și Vincze Enikö au participat la ziua CEEPUS 2018 organizat la Universitatea din Szeged Ungaria, coordonator CEEPUS Dr.habil Gal Josef.  Au participat următoarele universități: Universitatea din Szeged (Ungaria), Universitatea din Nitra (Slovacia), Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea din Novi Sad (Serbia) și Universitatea Katowice (Polonia).

CEEPUS 2018

Octombrie 2018 

            Pensionarea este rodul muncii de o viață şi înțelepciunea unui nou început. Felicitări pentru o carieră deosebită, d-nei Lector univ. dr. ing. Tamara Romocea! Vă dorim ca anii ce urmează să fie sănătoşi şi fericiți! Cu mult respect şi considerație, colectivul Departamentului de Ingineria Mediului, Facultatea de Protecția Mediului, Oradea.

Romocea 2018

Septembrie 2018 

Colectivul de cadre didactice al Departamentului de Ingineria Mediului s-a deplasat în perioada 05.-06.09. 2018, la Universitatea din Debrecen, cu ocazia unei mobilități Erasmus, în cadrul căreia au participat la conferința aniversară: ,,150 de ani de cercetare agricola în Debrecen".

Debrecen 2018

 Iunie 2018 

Proiect pilot pentru introducerea colectarii selective a deseurilor municipale in trei fractii

 Primaria Oradea, SC RER Vest si Eco Bihor SRL introduce colectarea in 3 fractii:

- uscata - in containerele galbene existente in incintele de colectare

- biodegradabil - cu ajutorul pubelelor si containerelor maro in incinte si recipientilor mici de 10 l din apartamente - care se vor distribui in cadrul proiectului

- rezidual - restul de deseuri menajere

Proiectul pilot va cuprinde la 126 de asociatii, acoperind 12 000 de locuitori din municipiul Oradea. Descrierea detaliata a tipurilor de deseuri care se pot colecta in fiecare container.

Tipurile de deseuri care se pot colecta in cele 3 pubele: reciclabil, biodeseu, rezidual

Modalitati de comunicare (protocol colaborare PMO - RER, ECO BH , Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului, Departamentul Ingineria Mediului)

Cei 12.000 de cetateni vizati prin proiect vor trebui sa fie informati pe cat posibil personal, in mod direct, cu ocazia unor intalniri organizate in apropierea locuintelor (scoli, baruri, camine culturale).

Rolul voluntarilor va fi de a monitoriza  incintele de colectare, de a conștientiza populația, îndeosebi în prima săptămâna a începerii proiectului, prin participare directa stand în fata incintelor de colectare sau in apropierea pubelelor, în doua intervale ale zilei 06:00 - 08:00, si 16:00 - 18:00, cat si distribuția recipienților casnici pe baza de tabel nominal celor care nu au fost prezenți la întâlniri. Restul recipienților vor fi distribuite la asociațiile de proprietari.

biocompost.pptx

05 Iunie 2018

Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, a organizat Simpozionul Științific Studențesc „Protecția mediului – prezent și viitor”. Studenții au prezentat un număr de 18 lucrări științifice care au fost evaluate și premiate la sfârșitul manifestării. Evenimentul se înscrie în seria manifistărilor ocazionate de Anul omagial al Marii Uniri.

La simpozion au participat cu lucrări invitați de la USAMV Cluj Napoca, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad.

Temele centrale în jurul cărora s-au desfășurat lucrările simpozionului au fost protecția mediului în agricultură, industrie și servicii; poluarea și depoluarea solurilor, apelor și aerului; protecția mediului urban; biotehnologii; schimbări climatice; arii protejate; surse nepoluante de energie; monitoringul și managementul mediului; flora spontană – bază a fitoterapiei.

Lucrările expuse au reprezentat rezultatele cercetărilor realizate de studenți. Ele au suscitat un real interes fiindcă au abordat probleme actuale, stringente ale mediului.

Concluziile pe care le formulăm ca organizatori ai celei de a IX-a ediții se referă la asigurarea unui cadru mai larg de participare și implicare a studenților în activitatea de cercetare astfel încât participarea lor la granturi, proiecte, etc., să fie mai consistentă.

Felicitări tuturor studenților pentru prezentările știintifice deosebite !

simpozion 2018.pptx

28 Mai - 1 Iunie 2018

Coimbra, Portugalia un centru academic de tradiție

Programul Etasmus + ne-a facilitat în acest an schimbul de cadre didactice dintre Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului și Instituto Politecnico de Coimbra, Escola Superior Agraria, Portugalia. Astfel după ce în perioada 21-25 mai ne-au vizitat d-le profesoare Filomena Gomes și Leonor Rosalinda Pato, de la Escola Superior Agraria Coimbra, în săptămâna următoare, am avut onoarea de a fi oaspetele domniilor lor.

Grupul format din cadre didactice de la Departamentul de Silvicultură și Inginerie Forestieră, Prof. univ. dr. ing. Ecaterina Fodor, Șef lucr. dr. ing. Ovidiu Hâruțași Șef lucr. dr. ing. Cristian Crainic și respectiv Departamentul Ingineria Mediului, Prof. univ. dr. ing. Mircea Curilă și Prof. univ. dr. ing. Nicu Cornel Sabău au participat la mobilitatea Erasmus+, primii doi cu Teaching mobility iar restul Traning mobility, în perioada 28 mai -1 iunie.

Prin bunăvoința colegilor noștri am simțit atmosfera unui centru universitar cu o tradiție de peste 700 de ani și am luat contact cu o universitate  (Instituto Politecnico de Coimbra) în care Ecola Superior Agraria a sărbătorit recent 130 de ani de existență. Dotările din laboratoare (Biotehnologii și Știința Solului) sunt la cel mai ridicat nivel, biblioteca oferă condiții excelente de studiu, baza didactică este foarte diversă (agricultură, zootehnie, silvicultură) cea de cercetare impresionantă prin dotări iar expoziția cu produse agricole a fost foarte gustată. S-au pus bazele unei viitoare colaborări trainice și creșterea numărului de studenți care vor participa la mobilități Erasmus în Coimbra.

portugalia 2018.pptx

 23 Mai 2018

La Teatrul Regina Maria a avut loc festivitatea de absolvire a studenților Facultății de Protecția Mediului, din cadrul Universității din Oradea, promoția 2018. Într-un cadru festiv, moderat de domnul decan al Facultății de Protecția Mediului, Prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji, studenții s-au bucurat alaturi de cadrele didactice și de cei dragi, marcând încheierea unui ciclu de studii universitare. Mult succes în viață!

CET.pptx

 20 Mai 2018

 Studenții specializării Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, anul I, II și III, au întreprins o aplicație de teren, sub coordonarea cadrelor didactice Șef lucrări dr. fiz. Monica Costea, s.l. dr. Eugenia Serban, s.l. dr Ana Peres, s.l. dr. Koteles Nandor,  la Electrocentrala CET 1, cu ocazia Portilor Deschise. În cadrul acestei aplicații, studenții  au putut sa viziteze Centrala electotermica veche care functiona pe combustibili solizi si centrala noua, ultramodernă care funcționeaza pe gaz. 

curs festiv 2018.pptx

19 Mai  2018

Turneu internațional de fotbal

CUPA ,,AGRICULTURA" Ediția III

Manifestarea organizată de Universitatea din Debrecen, Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, în data de 19.05.2018.

Participanții:

1.Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea;

 2.Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen;

 3. Liceul Sportiv Debrecen

Turneul CUPA ,, AGRICULTURA " a fost câștigat de echipa: Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea.

fotbal Debrecen 2018.pptx

17-19 Mai 2018

 CONFERINȚA NAȚIONALĂ STUDENȚEASCĂ

Provocări și oportunități privind valorificarea deșeurilor agro-alimentare

Ediția I 17-19 Mai 2018 Universitatea Lucian Blaga - Sibiu

 Tematicile conferinței:

- valorificarea deșeurilor agro-alimentare sub formă de ingrediente bioactive

-   ambalaje din materiale biodegradabile

-   biofertilizatori

- producerea de bioenergie (Valorificarea potențialului energetic a deșeurilor agroalimentare)

-  alte tematici în domeniu 

Prezența Departamentului de Ingineria Mediului, Facultatea de Protecția Mediului s-a concretizat prin următoarele lucrări științifice:

 1.     Influența nanotuburilor de Titan asupra microflorei saprofite din solurile cultivate studenții: Ivascu Vanesa Mădălina, Mos Georgiana Andreea, coordonator științific conf. univ. dr.ing. Vasile Laslo 

Poluarea apelor cu nanotuburi de Titan și efectul acestora asupra speciei Paramecium caudatum, studenții: Csoka Timea Boglarka,  Vincze Eniko Annabella, coordonator științific: conf. univ. dr.ing. Vasile Laslo

simpozion Sibiu.pptx

16-18 May 2018

 

        Lecturer PhD Pantea Emilia, Lecturer PhD eng. Costea Monica and Lecturer PhD eng. Onet Aurelia were visit Rzeszow University of Technology. Based on the Erasmus Programme the teachers were involved in teaching and training activities with the students and teachers of the Faculty of Civil, Environmental Engineering and Architecture from Rzeszow. This collaboration improved the research activity and have leed to a better cooperation between the both institutions. 

Polonia 2018.pptx

14 Mai 2018

La specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, anul I și II, o parte din orele de lucrările practice, la disciplina Meteorologie și climatologie, au fost efectuate la Stația meteorologică Oradea.

Studenții au fost însoțiți și coordonați de cadrele didactice șef lucrări dr. ing. Pereș Ana și șef lucrări dr. ing. Koteles  Nandor.

La Staţia meteorologică Oradea, situată în Calea Aradului 5, înfiinţată în anul 1881, se efectuează măsurători şi observaţii asupra tuturor elementelor şi fenomenelor meteorologice, fiind locul reprezentativ ales pentru efectuarea acestora.

Au fost prezentate aspecte privind organizarea staţiei meteorologice, acordându-se o atenţie deosebită platformei meteorologice, continuând cu descrierea instrumentelor și aparatelor, program și reguli de efectuare a observaţiilor și măsurătorilor, precum și prelucrarea climatologică a datelor rezultate din observaţiile meteorologice.

Pe parcursul vizitei, studenții au făcut observaţii vizuale (nebulozitate, vizibilitate, etc.) şi măsurători instrumentale (girueta, termometre, psihrometru, termograf, higrograf, pluviometru, pluviograf, heliograf, etc.) asupra parametrilor meteorologici.

Pe baza observaţiilor şi măsurătorilor se constituie şiruri de date exacte şi omogene utilizate pentru calculul parametrilor climatici.

Datele din observaţiile meteorologice sunt folosite de serviciile de prevedere a timpului, în scopul elaborării prognozelor meteorologice, avertizării asupra fenomenelor meteorologice periculoase, informării diferitelor instituţii, asigurării protecţiei transporturilor, etc.

statia meteo 2018.pptx

 23 - 27 Aprilie 2018

           Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea, a participat la programul Erasmus+, Çanakkale Onsekiz Mart University (COMU), prin lectorii Pereș Ana și Koteles Nandor. În cadrul acestei acțiuni, cu sprijinul și bunăvoința D-lui Prof. Hasan Goksel Ozdilek, am vizitat Facultatea de Inginerie, unde ni s-a făcut prezentarea generală a acesteia, cu tot ceea ce cuprinde: săli de curs, laboratoare, baza material-didactică. Printre altele ne-a fost prezentată și Biblioteca Universității, un loc deosebit pentru aprofundarea cunoștințelor. Cu o vedere deosebită spre strâmtoarea Dardanele, COMU are unul dintre cele mai moderne campusuri studențești din Turcia. Vizita din cadrul programului Erasmus+ a dezvoltat cooperarea între cele două instituții, oferind posibilitatea de a stabili parteneriate în cadrul proiectelor de cercetare.

turcia 2018.pptx

12 Martie 2018

 A XVI – A EDIȚIE A APLICAȚIEI “MEDIUL ÎN MUNȚII APUSENI”

LA ORIZONT

De acum tradiționala și mult așteptata aplicație de teren “Mediul în Munţii Apuseni” a studenților de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, din cadrul Departamentului Ingineria Mediului, Facultatea de Protecţia Mediului, ediția a XVI – a se organizează în perioada 27 aprilie – 29 aprilie 2018.

Traseul aplicației practice de teren este: Oradea – Iazul de decantare Băița – Groapa Ruginoasă Arieșeni – Ghețarul de la Scărișoara – Câmpul experimental Arnica Montana (USAMV Cluj Napoca) – Cariera  pentru exploatarea cuprului Roșia Poieni – Uzina de îmbogățire a minereului de cupru -  Gold Corporation Roșia Montană (Galeriile Romane) – Detunatele - S.C. Ampelum S.A. Zlatna – Cetatea Unirii Alba Iulia – Cheile Turzii – Muzeul Etnografic “Romulus Vuia” Cluj Napoca – Barajul de la Gilău –Oradea.

Persoană de contact: Student Ivașcu Vanesa Mădălina anul III ISBE.

Aplicatie Teren XVI.ppt

 16-18 decembrie 2017

In perioada 16-18 decembrie 2017 s-a organizat o Aplicatie Practica cu studentii anilor I, II si III de la specializarea ISBE care a avut loc la Baza de cercetare Gaudeamus din Stana de Vale. Cu aceasta ocazie li s-a prezentat studentilor Statia de Monitorizare continua a factorilor meteo, s-au descarcat valorile masurate, s-a facut analiza lor statistica si s-au interpretat rezultatele.

Am facut drumetii, atat cat ne-a permis zapada groasa, si frigul crancen de sub -18 grade Celsius.

stana de vale.ppt

  23 Noiembrie 2017

La specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice anul II, orele de laborator și de lucrările practice la disciplina Hidrologie, au fost efectuate la Stația Hidrometrică din Oradea.

Stația Hidrometrică din Oradea se află în subordinea Administraţiei Bazinale de Apă  Crişuri Oradea, ce administrează apele aflate pe teritoriul bazinului hidrografic ,,Crisuri" din domeniul public și infrastructura Sistemului de Gospodărire a Apelor formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundațiilor, canale, derivații interbazinale, prize de apă și alte lucrări specifice, precum și infrastructura sistemelor de veghe hidrologică, hidrogeologică și de monitorizare a calității resurselor de apă aflate în patrimoniul său, în scopul cunoașterii și a gestionării resurselor de apă de suprafață și subterane.

Studenții au fost însoțiți și coordonați de cadrele didactice șef lucrări dr. ing. Koteles  Nandor și șef lucrări dr. ing. Pereș Ana.

În cadrul acestor acțiuni, dl. ing Martin Ioan, din partea Administraţiei Bazinale de Apă  Crişuri Oradea a făcut prezentări generale privind specificul, rolul și rostul Stației Hidrometrice din Oradea.

Aici, studenții, au făcut observații asupra nivelului de apă, a temperaturii apei și a aerului, precum și determinări a vitezei și debitului râului Crișul Repede. 

Hidrologie.ppt

 13 Noiembrie 2017 

Prof. emerit dr. ing. MAN TEODOR EUGEN

de la Universitatea “POLITEHNICA” Timișoarea 

DOCTOR HONORIS CAUSA a Universității din Oradea

Cu ocazia deschiderii lucrărilor Conferinței Internaționale “Risk Factors for Environment and Safety” organizată anual de Facultatea de Protecția Mediului, a avut loc ceremonia oficială pentru decernarea distincției de DOCTOR HONORIS CAUSA a Universitatea din Oradea, Domnului Prof. emerit dr. ing. Man Teodor Eugen de la Universitatea “Politehnica “ Timișoara.

Legătura Domniei sale cu Universitatea din Oradea datează încă de la înființarea Facultății de Protecția Mediului, când la solicitarea conducerii a răspuns cu promptitudine, aducându-și prețioasa contribuție la autorizarea și acreditarea primelor specializări din facultate.

Personalitate reprezentativă a științei și tehnicii, recunoscut ca unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul Hidrotehnicii Agricole, cu rezultate de excepție în domeniul drenajelor și filtrelor agricole, considerat pe drept cuvânt unul dintre întemeietorii “școlii de drenaje de la Timișoara”, Domnia sa a susținut cursuri de specialitate la facultatea noastră timp de 14 ani.

Considerându-se un bihorean veritabil, cu rădăcini adânci în solul Țării Beiușului, Domnia sa, în toate împrejurările a făcut o bună propagandă învățământului academic și cercetării științifice orădene.

Prezentare DHC Man.ppt

11 Noiembrie 2017

În data de 11 noiembrie 2017, în Piața Unirii din Oradea, s-a desfăşurat a doua etapă a proiectului COPACUL ,,COLECȚIONAR" URBAN inițiat de Asociația Piticot în parteneriat voluntar cu Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului din Oradea. La activități au participat elevi din 8 licee orădene care au realizat un copac simbolic în care frunzele au fost reprezentate de mesaje și motto-uri privind protecția mediului. Scopul proiectului a fost de a responsabiliza elevii de liceu în ceea ce priveşte comportamentul responsabil față de natură şi societate. În incheierea activităților, elevii au fost premiați în urma evaluării eseurilor susținute în prima etapă a proiectului, care s-a desfăsurat la Complexul Kingsland Ineu.

Piata.ppt

 3 Noiembrie 2017

          La Complexul Kings Land din Ineu, Bihor, s-a desfăşurat prima etapă a proiectului COPACUL ,,COLECȚIONAR" URBAN inițiat de Asociația Piticot în parteneriat voluntar cu Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului din Oradea. În deschiderea programului, cadrele didactice de la Facultatea de Protecția Mediului implicate în cadrul proiectului au susținut prezentări privind contextul actual al problemelor privind protecția mediului. La activități au participat elevi din 8 licee orădene care au prezentat eseuri cu tematici diverse privind protecția mediului. Scopul proiectului a fost de a responsabiliza elevii de liceu în ceea ce priveşte comportamentul responsabil față de natură şi societate, în general. La eveniment a fost prezent si Barabas Bernard Filip, presedintele Asociației de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului din Oradea. După susținerea eseurilor, elevii s-au implicat cu succes în campania de plantare a 400 de puieți de stejar roşu.

Prezentare Kysland.ppt

30 Octombrie 2017

În data de 30.10.2017 studenții specializării Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, anul III și IV, au întreprins o aplicație de teren, sub coordonarea cadrelor didactice Șef lucrări dr. ing. Pantea Emilia și Șef lucrări dr. ing. Oneț Aurelia, la Depozitul Ecologic ECO BIHOR. În cadrul acestei aplicații, studenții și-au însușit cunoștințe practice privind gestionarea ecologică a deșeurilor vizitând hala de sortare a deșeurilor reciclabile, stația de compost, stația de concasare beton și stația de captare biogaz. 

ECO BIHOR.ppt

 27 Octombrie 2017

Turneu internațional de fotbal

CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" - Ediția II

Manifestarea organizată de Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, în data de 27.10.2017 cu participarea Universității din Szeged, a Universității din Debrecen și a Direcției  Silvice Oradea este la a doua ediție și este concepută în scopul întăririi relațiilor de colaborare între universități.

Participanții:

1.Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea;

2.Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen;

3.Facultatea de Inginerie, Universitatea din Szeged;

4.Direcția Silvică Oradea.

Turneul CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" a fost câștigat de echipa: Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen

Prezentare fotbal 2017.ppt

6 Iunie 2017

            Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, organizeaza cea de a 8-a ediție a Simpozionul Internațional Științific Studențesc „Environmental Protection – present and future” și prima ediție a Simpozionului „Școlii Doctorale de Agronomie” a Universității din Oradea.

simpozion 2017.ppt

 Mai 2017

Curs festiv

PROMOTIA 2017

curs festiv 2017.ppt

 Mai 2017

Erasmus Polonia mai 2017

          The lecturers Emilia Pantea, Costea Monica and Aurelia Onet, from the Environmental Engineering Department, Faculty of Environmental Protection, University of Oradea taking part in Erasmus + Programme paid visit to the Faculty of Civil, Environmental Engineering and Architecture on 9th – 12th May. Students of Environmental Engineering and Environmental Protection had the opportunity to listen the lectures on Microbial Ecology and Ecology of Soil Microorganisms given by lecturer PhD eng. Aurelia Onet. Lecturer PhD. Monica Costea and lecturer PhD. eng. Emilia Pantea participated in laboratory and project classes. Moreover, they visited the Main Library of Rzeszów University of Technology, took part in office hours and also in the 2nd edition of the Conference entitled ‘Rzeszów Water Day’. Additionally, they visited the water treatment plant. The collaboration in Erasmus + Programme has developed the cooperation between both institutions, offering the possibility of establishing partnerships on the research projects.

Prezentare Erasmus Polonia.ppsx

 17 Iunie 2016

Workshop "Biotehnologiile aplicate -prezent și perspective"

Vineri 17.06.2016 Departamentul  de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea a organizat  un workshop  pe tema ,,Biotehnologiile aplicate -prezent și perspective".

Moderatorii workshop-ului au fost Conf. dr. ing. Laslo Vasile, coordonatorul laboratorului de Biotehnologii și  sef lucrări dr. ing.  Agud Eliza.

Biotehnologia  modernă cuprinde o serie de tehnologii  dezvoltate ca urmare a creșterii  nivelului de înțelegere a biologiei la nivel celular și molecular. S-au obținut astfel  microorganisme, plante și animale reprogramate genetic, în al căror genom sunt incluse gene străine, utile, exprimabile și transmisibile stabil la descendenți.Biotehnologiile moderne aplicate  în medicină şi sănătate publică au cea mai rapidă  dezvoltare. Producerea şi sinteza de vaccinuri împotriva  a numeroase boli infecţioase, virale şi parazitare cunoaşte în prezent o dezvoltare fără precedent. Foarte multe medicamente utilizate astăzi se produc pe cale industrială cu ajutorul biotehnologiilor: insulina, hormonul de creştere uman, interferonul, anticorpii monoclonali, etc.S-au creat artificial o mulţime de tulpini de microorganisme capabile să sintetizeze eficient numeroase medicamente de uz uman şi veterinar. Disputată sau nu în unele direcții de dezvoltare biotehnologia se impune ca domeniul prioritar al mileniului III depinzând numai de noi dacă ea va fi direcția către lumină sau către întuneric.

workshop Biotehnologii.ppt

 Joi, 2 iunie 2016

Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, organizează Simpozionul Internațional Științific Studențesc „Environmental Protection – present and future”.

Studenții Facultății de Protecția Mediului vor prezenta la secțiunea Agricultură-Horticultură, 32 de lucrări, la secțiunea Protecția Mediului– Silvicultură 53 de lucrări.

simpozion 2016.ppt

 27 Mai 2016

Turneu internațional de fotbal

CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" - Ediția I

Manifestarea organizată de Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, în data de 27.05.2016 cu participarea Universității din Szeged, a Universității din Debrecen și a Direcției Silvice Oradea este la prima ediție și este concepută în scopul întăririi relațiilor de colaborare între universități.

Participanții:

1.Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea;

2.Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen;

3.Facultatea de Inginerie, Universitatea din Szeged;

4.Direcția Silvică Oradea.

Turneul CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" a fost câștigat de echipa: Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen

Prezentare fotbal 2016.ppt

  9-13 Mai 2016

Workshop-ul “Monitoringul calităţii apei”

Silvana, Bonaci Sebastian, Balazs Robert Antonio, Oneţ Sorina Loredana şi Carţiş Eusebiu. În perioada 9-13 mai 2016, o echipă aparținând Departamentului Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea a participat la Workshop-ul cu tema „Monitoringul calităţii apei”, ce a avut loc la Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra, Slovacia, Facultatea de Horticultură şi Inginerie Peisagistică, Departamentul Resurse de Apă şi Ingineria Mediului. Echipa a fost formată din cadrul didactic Şef lucr.dr. Eugenia Şerban şi studenţii Bonaci Magda

La workshop au participat echipe de cadre didactice și studenți din patru ţări europene: Slovacia (Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra), Cehia (Universitatea Mendel din Brno), România (Universitatea din Oradea) şi Polonia (Universitatea de Agricultură din Cracovia).

S-au discutat probleme privind calitatea apei din bazinele hidrografice ale ţărilor participante, modul în care se realizează monitoringul calităţii apei şi metodele de evaluare a calităţii apei în aceste ţări. Profesorii slovaci au susţinut prelegeri interesante privind: resursele de apă şi dezvoltarea durabilă – cu exemplificări la nivelul oraşului Nitra şi comparaţii cu alte oraşe sau ţări ale lumii; impactul schimbărilor climatice asupra managementului apei din agricultură; problemele globale ale resurselor de apă etc. Echipa din România a susţinut câteva prezentări, dintre care o amintim pe cea privind poluarea apelor subterane din bazinul hidrografic Crişuri.

Workshop-ul a inclus, de asemenea, o serie de aplicaţii practice. Studenţii au participat la prelevarea probelor de apă din câteva pârâuri şi lacuri din arealul oraşului Nitra, analiza lor în laborator cu aparatură performantă şi evaluarea calităţii acestor ape. De asemenea, au analizat şi evaluat probe de apă de la staţia de epurare a oraşului Nitra. Participanţii au vizitat Muzeul Apei din Bratislava şi staţia de alimentare cu apă potabilă a capitalei, vechea moară de apă din localitatea Kolárovo, moară declarată în prezent sit cultural, staţia de pompare a apei din râul Nitra în vederea utilizării ei în scop industrial, agricol etc.

Workshop-ul a fost susţinut financiar prin Programul CEEPUS, Proiectul cu titlul „Landscape management - Sustainable land use perspectives in the Central European Region”. El a fost de un deosebit interes pentru participanţi, constituind o bună experienţă ştiinţifică pentru aceştia.

nitra 2016.ppt

Vineri 5 iunie 2015  

Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea, a organizat simpozionul științific internațional pentru studenți ,, Environmental Protection – present and future ". Cu această ocazie studenții de la programele de studii universitare de licență și master au prezentat lucrări științifice referitoare la implementarea unui sistem de mediu, eroziunea solului, climatologie, gestionarea deșeurilor, reconstrucție ecologică a terenurilor poluate, poluarea apelor și a aerului, microbiologia mediului, calitatea mediului, etc.

simpozion 2015.ppt

24 - 26 aprilie 2015

APLICAȚIE PRACTICĂ TRADIȚIONALĂ A STUDENȚILOR DE LA INGINERIA MEDIULUI

 La sfârşitul săptămânii trecute, între 24 şi 26 aprilie a avut loc tradiţionala aplicaţie de teren a studenţilor din anul III, specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice, Facultatea de Protecţia Mediului, “Mediul în Munţii Apuseni”, aflată la a XIII-a ediţie.

Iniţiată de Prof. dr. ing. Sabău Nicu Cornel şi Conf. dr. ing. Brejea Radu în anul 2001, având ca principal obiectiv situaţia creată la Roşia Montană şi poluarea factorilor de mediu din bazinul hidrografic al râului Arieş, aplicaţia de teren din acest an, desfăşurată pe un traseu inedit a vizat următoarele obiective: Muzeul Aurului de la Brad, Cariera pentru exploatarea minereului de cupru de la Roşia Poieni administrată de S.C. Cupru Min S.A. Abrud, Cariera de exploatare a minereului aurifer şi galeriile romane de la Roşia Montană, fosta întreprindere pentru prelucrarea minereului de cupru S.C. Ampelum S.A. Zlatna, iazul de decantare de la Fânaţe a Exploatării Miniere S.C. Băiţa S.A., Salina şi situl “Natura 2000” Sărăturile Ocna Veche de la Turda, Gheţarul de la Scărişoara şi Groapa Ruginoasă din Parcul Natural Apuseni şi Cetatea Unirii din Alba Iulia.

Reuşita acestei acţiuni a fost asigurată de explicaţiile competente privind problemele de poluare şi protecţia mediului, furnizate de 3 cadre didactice ale Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea: Prof. dr. ing. Nicu Cornel Sabău, Şef lucrări dr. Eugenia Şerban şi Asistent drd. ing. Valentin Negrău.

Aplicatie 2015.ppt

5 iunie 2014  

Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea, a organizat simpozionul științific internațional pentru studenți ,, Environmental Protection – present and future ". Cu această ocazie studenții de la programele de studii universitare de licență și master au prezentat lucrări științifice referitoare la implementarea unui sistem de mediu, eroziunea solului, climatologie, gestionarea deșeurilor, reconstrucție ecologică a terenurilor poluate, poluarea apelor și a aerului, microbiologia mediului, calitatea mediului, etc.

 

simpozion 2014.ppt

Iulie 2023

Grație EuGreen Alliance, în care este angrenată Universitatea din Oradea, alături de alte 8 universități din Europa, în perioada 03.07-07.07.2023, am participat la Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Polonia, la Soil protection and management of degraded and industrial lands Blended Intensive Programme, alături de domnul profesor univ. dr. Sabău Nicu Cornel, directorul Departamentului de Ingineria Mediului. Nouă, cadrelor universitare, ni s-au alăturat 5 studenți ai facultății noastre, din cadrul specializărilor Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, Horticultură și Agricultură. Pe lângă studenții noștri, au participat și studenții tuturor universităților implicate în EuGreen Alliance. Primele două zile au constat în diseminarea unor rezultate experimentale aparținând colegilor din cadrul universității gazdă, în care au fost dezbătute noțiuni privind diversitatea solului, politicile UE ale protecției solului, îmbunătățirea fertilității solului, conservarea carbonului, poluarea solului, solurile industriale și urbane, utilizarea biochar-ului în remedierea solului. Următoarele trei zile au constat în efectuarea unor aplicații de teren, unde și noi, cadrele universitare ale Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, am participat la susținerea acestora. Studenților le-au fost împărtășite noțiuni și studii de caz concrete privind degradarea solului cauzată de existența metalelor grele, cupru, arsenic, cărbune în regiunea Lower Silesia. De asemenea ne-am deplasat la grupul KGHM, cel mai mare producător de cupru din Europa și minele de aur Zloty Stok. 

Sperăm că participanții și-au însușit cât mai multe informații noi din domeniul protecției solului și le vor fructifica pe viitor. Acest proiect urmează să se deruleze în luna octombrie, când se vor desfășura cursuri în format online, unde ne vom revedea cu toții. 

Mulțumiri conducerii Universității din Oradea pentru susținerea acordată și partenerilor din cadrul Wrocław University of Environmental and Life Sciences pentru foarte buna colaborare, care va dăinui cu siguranță și în viitor!

Sabau Polonia