12 Martie 2018

 

A XVI – A EDIȚIE A APLICAȚIEI “MEDIUL ÎN MUNȚII APUSENI”

LA ORIZONT

 

 De acum tradiționala și mult așteptata aplicație de teren “Mediul în Munţii Apuseni” a studenților de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, din cadrul Departamentului Ingineria Mediului, Facultatea de Protecţia Mediului, ediția a XVI – a se organizează în perioada 27 aprilie – 29 aprilie 2018.

Traseul aplicației practice de teren este: Oradea – Iazul de decantare Băița – Groapa Ruginoasă Arieșeni – Ghețarul de la Scărișoara – Câmpul experimental Arnica Montana (USAMV Cluj Napoca) – Cariera  pentru exploatarea cuprului Roșia Poieni – Uzina de îmbogățire a minereului de cupru -  Gold Corporation Roșia Montană (Galeriile Romane) – Detunatele - S.C. Ampelum S.A. Zlatna – Cetatea Unirii Alba Iulia – Cheile Turzii – Muzeul Etnografic “Romulus Vuia” Cluj Napoca – Barajul de la Gilău –Oradea.

Persoană de contact: Student Ivașcu Vanesa Mădălina anul III ISBE.


 

 

16-18 decembrie 2017

 

In perioada 16-18 decembrie 2017 s-a organizat o Aplicatie Practica cu studentii anilor I, II si III de la specializarea ISBE care a avut loc la Baza de cercetare Gaudeamus din Stana de Vale. Cu aceasta ocazie li s-a prezentat studentilor Statia de Monitorizare continua a factorilor meteo, s-au descarcat valorile masurate, s-a facut analiza lor statistica si s-au interpretat rezultatele.

Am facut drumetii, atat cat ne-a permis zapada groasa, si frigul crancen de sub -18 grade Celsius.

 

  23 Noiembrie 2017

La specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice anul II, orele de laborator și de lucrările practice la disciplina Hidrologie, au fost efectuate la Stația Hidrometrică din Oradea.

Stația Hidrometrică din Oradea se află în subordinea Administraţiei Bazinale de Apă  Crişuri Oradea, ce administrează apele aflate pe teritoriul bazinului hidrografic ,,Crisuri" din domeniul public și infrastructura Sistemului de Gospodărire a Apelor formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundațiilor, canale, derivații interbazinale, prize de apă și alte lucrări specifice, precum și infrastructura sistemelor de veghe hidrologică, hidrogeologică și de monitorizare a calității resurselor de apă aflate în patrimoniul său, în scopul cunoașterii și a gestionării resurselor de apă de suprafață și subterane.

 Studenții au fost însoțiți și coordonați de cadrele didactice șef lucrări dr. ing. Koteles  Nandor și șef lucrări dr. ing. Pereș Ana.

În cadrul acestor acțiuni, dl. ing Martin Ioan, din partea Administraţiei Bazinale de Apă  Crişuri Oradea a făcut prezentări generale privind specificul, rolul și rostul Stației Hidrometrice din Oradea.

 Aici, studenții, au făcut observații asupra nivelului de apă, a temperaturii apei și a aerului, precum și determinări a vitezei și debitului râului Crișul Repede.  

 

 13 Noiembrie 2017 

Prof. emerit dr. ing. MAN TEODOR EUGEN

de la Universitatea “POLITEHNICA” Timișoarea 

DOCTOR HONORIS CAUSA a Universității din Oradea

Cu ocazia deschiderii lucrărilor Conferinței Internaționale “Risk Factors for Environment and Safety” organizată anual de Facultatea de Protecția Mediului, a avut loc ceremonia oficială pentru decernarea distincției de DOCTOR HONORIS CAUSA a Universitatea din Oradea, Domnului Prof. emerit dr. ing. Man Teodor Eugen de la Universitatea “Politehnica “ Timișoara.

Legătura Domniei sale cu Universitatea din Oradea datează încă de la înființarea Facultății de Protecția Mediului, când la solicitarea conducerii a răspuns cu promptitudine, aducându-și prețioasa contribuție la autorizarea și acreditarea primelor specializări din facultate.

Personalitate reprezentativă a științei și tehnicii, recunoscut ca unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul Hidrotehnicii Agricole, cu rezultate de excepție în domeniul drenajelor și filtrelor agricole, considerat pe drept cuvânt unul dintre întemeietorii “școlii de drenaje de la Timișoara”, Domnia sa a susținut cursuri de specialitate la facultatea noastră timp de 14 ani.

Considerându-se un bihorean veritabil, cu rădăcini adânci în solul Țării Beiușului, Domnia sa, în toate împrejurările a făcut o bună propagandă învățământului academic și cercetării științifice orădene.

 

 

11 Noiembrie 2017

 

              În data de 11 noiembrie 2017, în Piața Unirii din Oradea, s-a desfăşurat a doua etapă a proiectului COPACUL ,,COLECȚIONAR" URBAN inițiat de Asociația Piticot în parteneriat voluntar cu Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului din Oradea. La activități au participat elevi din 8 licee orădene care au realizat un copac simbolic în care frunzele au fost reprezentate de mesaje și motto-uri privind protecția mediului. Scopul proiectului a fost de a responsabiliza elevii de liceu în ceea ce priveşte comportamentul responsabil față de natură şi societate. În incheierea activităților, elevii au fost premiați în urma evaluării eseurilor susținute în prima etapă a proiectului, care s-a desfăsurat la Complexul Kingsland Ineu.

 

 3 Noiembrie 2017

          La Complexul Kings Land din Ineu, Bihor, s-a desfăşurat prima etapă a proiectului COPACUL ,,COLECȚIONAR" URBAN inițiat de Asociația Piticot în parteneriat voluntar cu Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului din Oradea. În deschiderea programului, cadrele didactice de la Facultatea de Protecția Mediului implicate în cadrul proiectului au susținut prezentări privind contextul actual al problemelor privind protecția mediului. La activități au participat elevi din 8 licee orădene care au prezentat eseuri cu tematici diverse privind protecția mediului. Scopul proiectului a fost de a responsabiliza elevii de liceu în ceea ce priveşte comportamentul responsabil față de natură şi societate, în general. La eveniment a fost prezent si Barabas Bernard Filip, presedintele Asociației de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului din Oradea. După susținerea eseurilor, elevii s-au implicat cu succes în campania de plantare a 400 de puieți de stejar roşu.

 

  30 Octombrie 2017


            În data de 30.10.2017 studenții specializării Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice, anul III și IV, au întreprins o aplicație de teren, sub coordonarea cadrelor didactice Șef lucrări dr. ing. Pantea Emilia și Șef lucrări dr. ing. Oneț Aurelia, la Depozitul Ecologic ECO BIHOR. În cadrul acestei aplicații, studenții și-au însușit cunoștințe practice privind gestionarea ecologică a deșeurilor vizitând hala de sortare a deșeurilor reciclabile, stația de compost, stația de concasare beton și stația de captare biogaz. 

 


 

 27 Octombrie 2017

Turneu internațional de fotbal

CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" - Ediția II

Manifestarea organizată de Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, în data de 27.10.2017 cu participarea Universității din Szeged, a Universității din Debrecen și a Direcției  Silvice Oradea este la a doua ediție și este concepută în scopul întăririi relațiilor de colaborare între universități.

Participanții:

1.Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea;

2.Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen;

3.Facultatea de Inginerie, Universitatea din Szeged;

4.Direcția Silvică Oradea.

Turneul CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" a fost câștigat de echipa: Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen

 

 


6 Iunie 2017

            Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, organizeaza cea de a 8-a ediție a Simpozionul Internațional Științific Studențesc „Environmental Protection – present and future” și prima ediție a Simpozionului „Școlii Doctorale de Agronomie” a Universității din Oradea.

 

 Mai 2017

Curs festiv

PROMOTIA 2017 Mai 2017

Erasmus Polonia mai 2017

          The lecturers Emilia Pantea, Costea Monica and Aurelia Onet, from the Environmental Engineering Department, Faculty of Environmental Protection, University of Oradea taking part in Erasmus + Programme paid visit to the Faculty of Civil, Environmental Engineering and Architecture on 9th – 12th May. Students of Environmental Engineering and Environmental Protection had the opportunity to listen the lectures on Microbial Ecology and Ecology of Soil Microorganisms given by lecturer PhD eng. Aurelia Onet. Lecturer PhD. Monica Costea and lecturer PhD. eng. Emilia Pantea participated in laboratory and project classes. Moreover, they visited the Main Library of Rzeszów University of Technology, took part in office hours and also in the 2nd edition of the Conference entitled ‘Rzeszów Water Day’. Additionally, they visited the water treatment plant. The collaboration in Erasmus + Programme has developed the cooperation between both institutions, offering the possibility of establishing partnerships on the research projects.

 17 Iunie 2016

Workshop "Biotehnologiile aplicate -prezent și perspective"


Vineri 17.06.2016 Departamentul  de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea a organizat  un workshop  pe tema ,,Biotehnologiile aplicate -prezent și perspective".


Moderatorii workshop-ului au fost Conf. dr. ing. Laslo Vasile, coordonatorul laboratorului de Biotehnologii și  sef lucrări dr. ing.  Agud Eliza.


Biotehnologia  modernă cuprinde o serie de tehnologii  dezvoltate ca urmare a creșterii  nivelului de înțelegere a biologiei la nivel celular și molecular. S-au obținut astfel  microorganisme, plante și animale reprogramate genetic, în al căror genom sunt incluse gene străine, utile, exprimabile și transmisibile stabil la descendenți.Biotehnologiile moderne aplicate  în medicină şi sănătate publică au cea mai rapidă  dezvoltare. Producerea şi sinteza de vaccinuri împotriva  a numeroase boli infecţioase, virale şi parazitare cunoaşte în prezent o dezvoltare fără precedent. Foarte multe medicamente utilizate astăzi se produc pe cale industrială cu ajutorul biotehnologiilor: insulina, hormonul de creştere uman, interferonul, anticorpii monoclonali, etc.S-au creat artificial o mulţime de tulpini de microorganisme capabile să sintetizeze eficient numeroase medicamente de uz uman şi veterinar. Disputată sau nu în unele direcții de dezvoltare biotehnologia se impune ca domeniul prioritar al mileniului III depinzând numai de noi dacă ea va fi direcția către lumină sau către întuneric.  Joi, 2 iunie 2016

Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, organizează Simpozionul Internațional Științific Studențesc „Environmental Protection – present and future”.

Studenții Facultății de Protecția Mediului vor prezenta la secțiunea Agricultură-Horticultură, 32 de lucrări, la secțiunea Protecția Mediului– Silvicultură 53 de lucrări.
 27 Mai 2016

Turneu internațional de fotbal

CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" - Ediția I

Manifestarea organizată de Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, în data de 27.05.2016 cu participarea Universității din Szeged, a Universității din Debrecen și a Direcției Silvice Oradea este la prima ediție și este concepută în scopul întăririi relațiilor de colaborare între universități.

Participanții:

1.Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea;

2.Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen;

3.Facultatea de Inginerie, Universitatea din Szeged;

4.Direcția Silvică Oradea.


Turneul CUPA ,,PROTECȚIA MEDIULUI" a fost câștigat de echipa: Facultatea de Management de Mediu, Ştiinţe Agricole si Alimentare, Universitatea din Debrecen 

  9-13 Mai 2016


Workshop-ul “Monitoringul calităţii apei”


Silvana, Bonaci Sebastian, Balazs Robert Antonio, Oneţ Sorina Loredana şi Carţiş Eusebiu. În perioada 9-13 mai 2016, o echipă aparținând Departamentului Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea a participat la Workshop-ul cu tema „Monitoringul calităţii apei”, ce a avut loc la Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra, Slovacia, Facultatea de Horticultură şi Inginerie Peisagistică, Departamentul Resurse de Apă şi Ingineria Mediului. Echipa a fost formată din cadrul didactic Şef lucr.dr. Eugenia Şerban şi studenţii Bonaci Magda

La workshop au participat echipe de cadre didactice și studenți din patru ţări europene: Slovacia (Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra), Cehia (Universitatea Mendel din Brno), România (Universitatea din Oradea) şi Polonia (Universitatea de Agricultură din Cracovia).

S-au discutat probleme privind calitatea apei din bazinele hidrografice ale ţărilor participante, modul în care se realizează monitoringul calităţii apei şi metodele de evaluare a calităţii apei în aceste ţări. Profesorii slovaci au susţinut prelegeri interesante privind: resursele de apă şi dezvoltarea durabilă – cu exemplificări la nivelul oraşului Nitra şi comparaţii cu alte oraşe sau ţări ale lumii; impactul schimbărilor climatice asupra managementului apei din agricultură; problemele globale ale resurselor de apă etc. Echipa din România a susţinut câteva prezentări, dintre care o amintim pe cea privind poluarea apelor subterane din bazinul hidrografic Crişuri.

Workshop-ul a inclus, de asemenea, o serie de aplicaţii practice. Studenţii au participat la prelevarea probelor de apă din câteva pârâuri şi lacuri din arealul oraşului Nitra, analiza lor în laborator cu aparatură performantă şi evaluarea calităţii acestor ape. De asemenea, au analizat şi evaluat probe de apă de la staţia de epurare a oraşului Nitra. Participanţii au vizitat Muzeul Apei din Bratislava şi staţia de alimentare cu apă potabilă a capitalei, vechea moară de apă din localitatea Kolárovo, moară declarată în prezent sit cultural, staţia de pompare a apei din râul Nitra în vederea utilizării ei în scop industrial, agricol etc.

Workshop-ul a fost susţinut financiar prin Programul CEEPUS, Proiectul cu titlul „Landscape management - Sustainable land use perspectives in the Central European Region”. El a fost de un deosebit interes pentru participanţi, constituind o bună experienţă ştiinţifică pentru aceştia.

 

   

Vineri 5 iunie 2015  

 

            Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea, a organizat simpozionul științific internațional pentru studenți ,, Environmental Protection – present and future ". Cu această ocazie studenții de la programele de studii universitare de licență și master au prezentat lucrări științifice referitoare la implementarea unui sistem de mediu, eroziunea solului, climatologie, gestionarea deșeurilor, reconstrucție ecologică a terenurilor poluate, poluarea apelor și a aerului, microbiologia mediului, calitatea mediului, etc.

 

   

24 - 26 aprilie 2015APLICAȚIE PRACTICĂ TRADIȚIONALĂ A STUDENȚILOR DE LA INGINERIA MEDIULUI

 

            La sfârşitul săptămânii trecute, între 24 şi 26 aprilie a avut loc tradiţionala aplicaţie de teren a studenţilor din anul III, specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice, Facultatea de Protecţia Mediului, “Mediul în Munţii Apuseni”, aflată la a XIII-a ediţie.

            Iniţiată de Prof. dr. ing. Sabău Nicu Cornel şi Conf. dr. ing. Brejea Radu în anul 2001, având ca principal obiectiv situaţia creată la Roşia Montană şi poluarea factorilor de mediu din bazinul hidrografic al râului Arieş, aplicaţia de teren din acest an, desfăşurată pe un traseu inedit a vizat următoarele obiective: Muzeul Aurului de la Brad, Cariera pentru exploatarea minereului de cupru de la Roşia Poieni administrată de S.C. Cupru Min S.A. Abrud, Cariera de exploatare a minereului aurifer şi galeriile romane de la Roşia Montană, fosta întreprindere pentru prelucrarea minereului de cupru S.C. Ampelum S.A. Zlatna, iazul de decantare de la Fânaţe a Exploatării Miniere S.C. Băiţa S.A., Salina şi situl “Natura 2000” Sărăturile Ocna Veche de la Turda, Gheţarul de la Scărişoara şi Groapa Ruginoasă din Parcul Natural Apuseni şi Cetatea Unirii din Alba Iulia.

            Reuşita acestei acţiuni a fost asigurată de explicaţiile competente privind problemele de poluare şi protecţia mediului, furnizate de 3 cadre didactice ale Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea: Prof. dr. ing. Nicu Cornel Sabău, Şef lucrări dr. Eugenia Şerban şi Asistent drd. ing. Valentin Negrău.

 

5 iunie 2014  

 

Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea, a organizat simpozionul științific internațional pentru studenți ,, Environmental Protection – present and future ". Cu această ocazie studenții de la programele de studii universitare de licență și master au prezentat lucrări științifice referitoare la implementarea unui sistem de mediu, eroziunea solului, climatologie, gestionarea deșeurilor, reconstrucție ecologică a terenurilor poluate, poluarea apelor și a aerului, microbiologia mediului, calitatea mediului, etc.